När omvärlden är skakig och stabiliteten sviktar växer behovet av robusta och resilienta affärsmodeller. Under Cirkulär utvecklingshubbs senaste event, modererat av Emma Dalväg från Unwasted, samlades företag, forskare och offentliga aktörer för att diskutera hur vi kan skapa fler cirkulära affärer med resurserna vi redan har.
Risk + Resurs = Strategi
När spelplanen förändras behöver också strategierna göra det. Krig, handelskonflikter, vattenbrist och nya tullar pressar redan ansträngda branscher. Samtidigt kan företagen inte längre lägga hela kostnaden på konsumenten. Stabiliteten är borta och osäkerheten har blivit det nya normala. Frågan är inte om vi ska förändras, utan hur snabbt. Som Emma Dalväg uttryckte det: ”Bygg för stök. Sluta slösa.”För att klara framtiden måste vi bygga robusta system där risk och resurs hanteras tillsammans, inte som motsatser. Risk + Resurs = Strategi. Resursfrågan har flyttat in i styrelserummen och strategiskt riskarbete är idag en självklarhet. Ingen vet exakt vad som kommer, men alla vet att något kommer. Därför krävs en ny affärslogik, där motståndskraft, effektivitet och cirkularitet vävs ihop till en hållbar helhet.
Branschöverskridande industriell symbios
Ingrid Landgren, vd på Livsmedelsakademin, lyfte matsystemet som ett tydligt exempel; Till 2050 behöver vi producera 40 procent mer mat, men Sveriges självförsörjningsgrad ligger idag bara på runt 50 procent. Det kräver investeringar, innovation och samverkan – inte minst mellan forskningen, företagen och det offentliga. ”Studenterna vill, bolagen vill och samhället vill” sa Landgren, och betonade vikten av att skapa en bioekonomi med både regionalt och nationellt avtryck. En central del i diskussionen var industriell symbios, när restflöden från en aktör blir resurser för en annan. Det är sällan de inom samma bransch som har mest nytta av varandras överskott, ofta ligger potentialen i de oväntade kopplingarna. För att det ska fungera behövs dock ett gemensamt språk, begreppsförvirringen är fortfarande stor och utan en gemensam vokabulär blir samverkan svår.
Oliver Ottvall från Arctic Food Arena erfarenhetsdelar
Vi fick även lyssna till Arctic Food Arenas projektledare, Oliver Ottvall. Han berättade om både utmaningar och möjligheter som framkommit de senaste åren inom ramen för projektet. Vi har mycket att lära av varandra och att koppla samman norr och syd var en riktig hit!
Nya typer av aktörer i framtidens affärsmodeller?
Emma Dalväg uppmanade företagen att se över sina flöden och sin riskkarta. Det som inte var lönsamt för fem år sedan kan vara det idag. De företag som lyckas är ofta de som ser resursrisker som strategiska möjligheter. Frågan är: bör företaget själva utveckla affärer av sina restflöden eller ska en ny aktör ta vid och skapa värde av det som blir över?
Mer affär från samma mängd råvara
Exemplen visar hur snabbt utvecklingen rör sig. Lantmännen har visat hur samma råvara, vete och havre, kan ge flera intäktsströmmar: först gluten, sedan drivmedel, därefter djurfoder och till sist koldioxid som säljs vidare till livsmedelsindustrin. Vice VD Per Arfvidsson sammanfattar: ”För att räkna hem investeringar idag måste man värdeutveckla alla flöden ur en anläggning.”
Spännande exempel från omvärldsspaning:
· Circle of Beans använder bakterier från jorden under kaffeplantor för att producera biogas av kaffesump.
· Strange Estate, startat av grundarna bakom Matsmart, gör nytt vin av vin som annars skulle ha kasserats.
· Agrain använder AI för att skapa storskalig, jämn kvalitet av drav – ett restflöde som numera är så efterfrågat att det blivit en handelsvara.
Gemensamt språk, samverkan och normskifte
Just nu finns ett momentum. Det är nu vi kan bygga framtidens affärer, där spill blir till styrka och restflöden till nya intäktskällor. Flera deltagare betonade att samarbete är avgörande. Teknik och infrastruktur måste byggas ut, men attityder och regelverk behöver också förändras. Det handlar inte om att skapa en mall, utan om att förstå varje plats och varje flöde. Framgångsrika initiativ föds där människor ser gemensam nytta, där det finns mod och tålamod och där någon kan fungera som översättare mellan olika aktörer.
”System kan inte förändra system. Människor kan.”
/Emma Dalväg
Med smak av framtiden
När nätverket kring Cirkulär utvecklingshubb samlades fick vi även möjlighet att provsmaka flera spännande restflödesprodukter!
- Mossagårdens ekologiska hampaglass med restflöde från Sodalicious hibiskusläsk
- GraiNovas ”Brew bar” som baseras på drav, en restprodukt från ölbryggning. De innoverades fram av gastronomistudenter på Högskolan Kristianstad
- Crispy Bites baserade på sillfärs från avfiléad sill i kombination med svenska baljväxter. De har tagits fram inom projektet Framtidens Fiskehamn där Högskolan Kristianstad och Skillinge Fiskimpex samarbetat med gastronimistudenter
- KADOs läskande dryck baserad på restflöde från avokadokärnor


0 kommentarer