14 maj, 2025 | Nyhet

Skånska kommuner samlades kring cirkulär omställning

Den 5 maj samlade vi inom Cirkulär Utvecklingshubb representanter från skånska kommuner i en digital workshop för att utforska kommunernas roll i näringslivets cirkulära omställning. Målet var att sprida inspiration, lyfta goda exempel och identifiera hur kommuner kan stötta företagens omställning mot mer hållbara och cirkulära affärsmodeller.

Syfte och mål med workshopen:

  • Dela erfarenheter och nya perspektiv kring cirkulär ekonomi.
  • Utforska kommunens möjligheter att agera som katalysator i näringslivets omställning.
  • Identifiera framtida behov av stöd, samverkan och utveckling av cirkulära lösningar.

Två inspirerande presentationer från Tomelilla kommun och Malmö Resurshubb visade hur kommuner i olika skeden arbetar med cirkularitet – från resursåtervinning till samarbete med näringslivet.

Centrala insikter från diskussionerna:

Deltagarna arbetade i mindre grupper och diskuterade utmaningar, möjligheter och konkreta insatser. Flera återkommande teman lyftes fram:

  • Kommunen som möjliggörare och samverkansaktör
    Genom att erbjuda mötesplatser, plattformar och matchmaking-funktioner kan kommunen sammanföra aktörer, identifiera behov och skapa samarbeten. T.ex. efterfrågas resurspersoner eller coacher som kan stötta företag i omställningen.
  • Smartare upphandlingar
    Att ställa krav på cirkularitet, återbruk och livscykelperspektiv i upphandlingar ger en direkt påverkan på marknaden och skapar incitament för hållbara lösningar.
  • Tidig dialog och delad kunskap
    Genom att bjuda in företag, idébärare och intressenter i ett tidigt skede kan behov och möjligheter identifieras tillsammans. Det enkla kan ofta leda till lösningar på komplexa problem.
  • Synliggöra och lära av goda exempel
    Exempelvis hur restvärme från en livsmedelsproduktion (Österlenmejeriet) skulle kunna användas för växthusodling i Tomelilla – men också vikten av att ha beredskap om verksamheten läggs ner.
  • Forma ett gemensamt regional värdeerbjudande
    T.ex. promota tillgång till energi, lokaler och resurser för företag som vill växa.
  • Bygga in cirkularitet i vardagen
    Återbruk av fastigheter, hållbart byggande och att inkludera civilsamhället och studenter i arbetet kan göra cirkularitet till en naturlig del av vardagen.
  • Neutral mötesplats och kunskapsdelning
    En fysisk eller digital nod där företag får stöd, rådgivning och deltar i diskussioner om exempelvis energi, avfall, vatten, krisberedskap och närproducerade lösningar.

Nästa steg

Workshopen avslutades med en framåtblick mot nästa träff som planeras till september i Helsingborg. Fokus kommer fortsatt ligga på samverkan och konkreta lösningar för att accelerera den cirkulära omställningen i Skånes kommuner.

Vi tackar alla deltagare och ser fram emot att tillsammans fortsätta bygga mer cirkulära och resilienta samhällen!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *