Innovationssugna livsmedelsföretag fick chansen att samarbeta med de internationella masterstudenterna från Food Product Development på Department of Process and Life Science Engineering. Företagen lät studenterna laborera med ett utvalt restflöde från sin matproduktion och vid kursavslutningen fick de tillsammans med andra inbjudna gäster ta del av en inspirerande och läcker redovisning. Alla de fina bilderna är tagna på plats av Hilde Skar Olsen.
Från ARWA FoodTech AB fick studenterna laborera med presskaka från baobafrön, Pågen bidrog med ett biflöde av vetekli, Sodalicious kunde dela med sig av hibiskusblommor som använts till dryckestillverkning och Ljusgårda erbjöd utrensade salladsstammar från sin vertikalodling.
Idé, process och produkt fångas på film
Som en del i redovisningen av sin matinnovation spelar studenterna in filmer som visar process och innehåll. Även om de själva smakproven av produkterna tog slut på själva redovisningsdagen kan vi åtminstone bjuda er på filmerna som är väl värda en titt.

1.Se hur Bavioli skapas
ARWAs presskaka från baobafrön blev en vackert grön glutenfri och vegansk ravioli med gyllene morotsfyllning.
2. Se hur Donabites skapas
Vetekli från Pågens kvarn blev till runda läckra äppelfyllda munkar med surdegsbas.
3. Se hur Hibochi skapas
När Sodalicious använt hibiskusblommorna färdigt fick de bli både hibiskusglass och hibiskussylt som fyllning i dessa frusna tjusiga Mochiknyten.
4. Se hur Let us Snack skapas
Ljusgårdas salladsstammar får ofattbart nog nytt liv som krispiga nachochips.

Samarbetet mellan akademin och näringslivet är avgörande för att studenterna ska ha möjlighet att arbeta med skarpa case och nästa år får nya företag chansen att samarbeta. Kursledaren Federico Gómez skickar även med en hälsning:
”A special thanks to our partners within
the food industry!”
Vem vann årets innovationstävling?
Varje år utvärderas produkterna av en expertjury och på slutredovisningen utses en vinnare. I år bestod juryn av: Emma Nordell, Erik Andersson och Kristina Lindgärde. Alla grupper fick mycket gott omdöme och vinnaren 2025 blev, i hård konkurrens, Let us Snack.

Har ni också ett restflöde med potential?
Denna typ av samarbete mellan akademi och näringsliv är ett utmärkt exempel på hur vi skapar förutsättningar för framtidens hållbara matsystem. Har du någonting i din produktion som har potential att gå från rest till resurs, eller letar du efter ett intressant flöde för att förverkliga en idé? Hör gärna av dig till projektledare Samir Halimanovic eller kommunikatör Emma Rydström så kan vi prata möjligheter tillsammans.

0 kommentarer