Det finns stor outnyttjad potential till ökad hållbarhet i vårt nuvarande livsmedelsystem – linjära flöden där värdefulla resurser och synergier idag går förlorade kan ofta modifieras och recirkuleras. Det är ju därför vi* har kört i gång ett initiativ här i Skåne, en cirkulär utvecklingshubb för livsmedel.
I ett 3-årigt projekt är hubbens mål att stötta näringslivet i omställningen till ett mer cirkulärt hållbart livsmedelssystem och till vår hjälp har vi medfinansiering av både EU och Region Skåne.
Vilka är ”vi”?
Vi tror att nytänkande och starka samarbeten över traditionella aktörsgränser är absolut nödvändiga ingredienser för att ta utvecklingsskutt och komma längre, snabbare. Därför består hubben redan från start av en mix mellan lärosäten, kommuner och stödorganisationer: Bjuvs kommun, Eslövs kommun, Högskolan i Kristianstad, Hörby kommun IUC Syd, Krinova, Livsmedelsakademin, Lunds Universitet, Malmö stad, Packbridge, Region Skåne, Simrishamns kommun och SLU.
Vad händer i hubben just nu?
Hela teamet träffades på Flädie Gård och la grunden för samarbetet. Det må ha varit en ganska mulen dag i det skånska landskapet runtomkring, men både diskussionerna och resultaten i arbetsgruppen var fyllda av energi.
Vad händer i hubben framöver?
En del av hubbens arbete framåt är att ta samtalen med och skapa ökad tydlighet kring konkreta behov, utmaningar och möjligheter inom cirkuläritet hos våra skånska livsmedelsföretag.
Oavsett hur aktiviteterna under projektperioden 2023-2025 ser ut kommer de ha gemensamt att de leder till att hubben skapar nytta inom följande fyra områden:
Om du (liksom vi!) tycker att det här låter grymt spännande och vill veta mer eller har tankar du vill dela med dig av – mejla till emma.rydstrom@livsmedelsakademin.se så hörs vi.
0 kommentarer